Back

Извештај о реализацији радионица у Научном клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је 22. aприла 2024. године  радионицу „Научникова оловка“, коју је подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2023. године.

На радионици су учествовали ученици  ОШ „Јован Поповић“.

Они су могли да  сазнају од реализатора Дејана Лазића много занимљивих информација о животу и раду научника Николе Тесле, као и који су његови најважији проналасци. Наш најпознатији научник и проналазач дао је свој немерљив допринос у пројектовању модерног система напајања наизменичном струјом.

После уводног дела учесници су помоћу 3Д оловке и 3Д штапача нацртали и одштампали бисту Николе Тесле и Теслин торањ.

Извештај о реализацији радионица у Научном клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је 15. маја 2024. године радионице “Погледај око себе свуда је ЕНЕРГИЈА” које је финансијски подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2023. године.

Пројекат је обухватао низ експеримената који комбинују иновативне методе, попут коришћења микроталасних пећница за израчунавање брзине светлости и креативних приступа, као што су кодирање микробита за израд усунчевих бројача енергије, чиме се ђацима пружила јединствена прилика да истраже појам енергије на потпуно другачији начин. Поред тога учесници су користили Ардуину картице и серво мотор за креирање модела слепог миша и програмирање његовог понашања. За крај дружења присутни су одиграли игру пецања картица са занимљивостима о енергији а потом су одиграли  асоцијације.

На радионицама су учествовали ученици ОШ “Јован Поповић” и ОШ “Вук Караџић” са својим наставницима.

Радионице су реализовали: Марија Рафајловић Стојковић, Милена Живковић и Лазар Крстић.

Извештај о реализацији радионица у Научном клубу Кикинда

Ученици осмог разреда ОШ „Ђура Јакшић“ са наставницом Кристијаном Кукић, посетили су 19. и 20. марта Научни клуб ЦСУ Кикинда. Циљ је био да науче како се ради са 3Д оловком и да се испробају у цртању 3Д кућица. Ова радионица је интересантна за децу свих узраста а на овај начин вежбају и креативност и стрпљење и на крају од рециклиране пластике формирају своју кућицу.

Извештај о реализацији радионица у Научном клубу Кикинда

Ученици осмог разреда ОШ „Ђура Јакшић“ посетили су са наставницом Кристијаном Кукић Научни клуб Кикинда. Они су имали прилику да сазнају како ради 3Д штампач и да покажу своју креативност у раду са 3Д оловком.

Извештај о реализацији радионица у Научом клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је 20. фебруара 2024. године  радионицу „Ја и ноћу сањам камење-Цвијићева школа географије“, коју је подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2023. године.

На радионици су учествовали ученици петог разреда ОШ „Свети Сава“.

Они су могли да  сазнају од реализаторке Зорице Маринковић много информација о животу и раду Јована Цвијића, колико је било изазовно бавити се географијом у Србији у прошлом веку, како изгледа познати концепт „Цвијићева школа“, и како је Јован Цвијић доводио у везу природне и друштвене појаве и процесе на Балкану, и на тај начин је подигао на виши ниво географију на светском нувоу.

На крају радионице учесници су подељени у групе и показали своју креативност кроз израду паноа са информацијама о Јовану Цвијићу.

Извештај о реализацији радионица у Научом клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је радионице  у оквиру пројекта „Научни календар“ које су реализоване преко Зум платформе у периоду од 5.2.2024. године до 10.2.20234. године.

Ученици виших разреда основне школе на 6 радионица имали су прилику да се информишу о планети Земљи, очувању животне околине, броју Пи и научницима који су дали велики допринос у свету науке.

Завршни део пројекта укључивао је презентацију радова ученика, где су изложили своја истраживања о одабраним научницима. Интеграцијом ових информација у „Научни календар“ учесници су демонстрирали како различите научне дисциплине и еколошку свест могу заједно да обликују нашу перцепцију света.

На самом крају „Научни календар“ представљен је свим учесницима пројекта, илуструјући богатство науке и његов утицај на друштво.

Реализатори пројекта: Милена Живковић и Предраг Живковић

Извештај о реализацији радионица у Научом клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је 30. септембра 2023. године  радионицу „Скулптура и математика“, коју је подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2023. године. Цео пројекат је одржан у Музеју Тера у Кикинди.

На радионици су учествовале ученице Гимназије „Душан Васиљев“ и том приликом професорка Јелена Цигановић им је кроз примере из природе и историје уметности предочила присутност Златног пресека у свету око нас. Кустоскиња Музеја Тера, Верица Немет спровела је учеснике кроз сталну поставку и представила им радове који у себи имају примењено ово правило. У завршном делу реализована је радионица коју је водио Игор Смиљанић виши стручни сарадник на катедри за вајарство Академије уметности у Новом Саду. На радионици су учесници сами применили принцип Златног пресека код израда скулптура које су правили од глине или жице. На крају радионице уприличена је и изложба радова.

Извештај о реализацији радионица у Научом клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је 14. септембра 2023. године  радионицу „Осети физику свим чулима“, коју је подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2022. године.

Наставница физике Ина Лепар  реализовала је  радионицу за децу старијег школског узраста у Парку науке Центра за стручно усавршавање у Кикинди.

Шетњом у Парку науке 27 учесника упознало се са експонатима кроз кратко излагање предавачице. Највише су се задржали код експоната Човек систем-кардиоваскуларни систем човека и  сазнали су многе научне чињенице које су им користиле у наставку радионице када су попуњавали радне листове који су им припремљени.

После краћег предавања о томе како тече крв и на који начин преноси кисеоник до органа у нашем телу, као и који је најважнији орган за кардиоваскуларни систем у нашем организму, учесници су подељени у три групе и добили су задатак да заједнички ураде експерименте: зависност пулса човека од његове брзине кретања, мерење нивоа буке у зависности од положаја тела човека и капиларност и капиларне појаве.  Добијене резултате уписали су у радне листове. На тај начин сви присутни били су на кратко научници који су требали да прецизно измере, конкретно представе циљеве мерења и представе резултате мерења.

После излагања резултата мерења најбоље екипе су награђене пригодним научним поклонима.

Извештај о реализацији радионица у Научом клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је треће извођење радионице „Невидљива бића пријатељи или непријатељи“, које је подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2022. године.

Наставница хемијско-технолошке групе предмета Наташа Глигорин и наставнице математике Јелена Вукобрат и Драгана Воларов реализовале су радионице за децу предшколског узраста и то 13. маја  у Центру за стручно усавршавање  а другу радионицу  19. маја 2023. такође у Центру за стручно усавршавање.

Првог дана радионица је  обухватала активности којима је  учесницима приближен појам бактерија, шира свест о њиховој распрострањености и могућој опасности и важност свакодневне хигијене. Деца су давала узорке са својих прстију и на следећој радионици која је одржана после десет дана могли су да виде колико бактерија се налази на њиховим прстима.

Другог дана уз фотографије слова, биљака, инсеката, зграда, људског тела и предмета, кроз разговор децу су наведена  да размишљају о симетрији, складу и схватају шта је све симетрично око нас. Уз помоћ огледала видели су  како се ствара симетрична слика.

На крају дугог дана организована је изложба радова свих учесника.

Градско првенство у шаху за средњошколце одржано је 18.5.2023. године у Центру за стручно усавршавање. На првенству је учествовало 13 ученика из 3  средње школе. Професор математике Драган Иветић био је реализатор турнира.

Постигнути су следећи резултати:

  1. Место Огњен Јовандић из Техничке школе
  2. место Алекса Петков из Техничке школе
  3. Урош Суботички из Техничке школе
  4. Ненад Средојев изЕкономско-трговинске школа
ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ АКТИВНОСТИ

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда организовао је 12. маја поводом манифестације Мај месец математике радионицу „Криво од правог“ коју је реализовала Јелена Вукобрат.

Ученици петог и шестог разреда основне школе упознали су се са појмом параболе, затим су се подсетили на кооридинатни систем у равни и разматрали како помоћу правих линија цртањем добити криве и да ли је то могуће. Сви су  добили радне листове на којима су  спајањем одређене координате  добијали слику која ствара илузију и утисак 3. димензије. На тај начин учесници су повезали математику и уметност, препознавали оптичке илузије и димензије.

Извештај о одржаној активности у Научном клубу Кикинда

Научни клуб  Кикинда организовао је 4 онлајн радионице током априла месеца под називом „Космос у ђачким клупама“ које су реализовали Милена и Предраг Живковић. На радионица су присуствовали ученици виших разреда основне школе али и сви заинтересовани грађани који воле астрономију.

Прва два предавања под називом „Од старих Грка па до црних рупа“  бавиле су се темама: Грци и астрономија, живот на другим планетама, црне рупе нису црне а нису ни рупе, величанствени пулсари, породична фотографија Сунчевог система и Необичне галаксије.

У скопу тих предавања предавачи су направили и космички календар. Космички календар је замишљен као представљање раздобља од Великог праска до данас у космичком календару као једна година. Сваки такав календарски месец (нешто више од милијарду година) садржао је битне догађаје за то временско раздобље. У ту сврху реализатори су направили апликацију Космички календар и тако су учесници кликом на изабрани месец имали увид у догађаје који су обележили тај период.

Друге две радионице под називом „Космос на длану – телефону“ подразумевале су рад у програму Stellarium (online). Функционалности Stellarium-a су многобројне: каталог са више од 600 000 звезда, астеризми и илустрације сазвежђа, каталог маглина, приказ реалистичног Млечног пута, приказ планета и сателита, моћан зум према објектима, управљање телескопом, контрола протока времена, вишејезични интерфејс, екваторијална и азимутна мрежа, симулације помрачења, додаци са сателитима, конфигурације телескопа, одабир одређеног места на Земљи.

Сви учесници добили су и пригодне поклоне које су ум припремили Милена и Предраг Живковић.

Извештај о одржаној активности у Научном клубу Кикинда

Научни клуб  Кикинда и Народни музеј у Кикинди организовали су 28.4.2023. интерактивну радиницу „Музиком кроз град“.

Реализатори Катарина Драгин и Драган Киурски припремили су свим заинтересованим суграђанима седам пултова у граду на којима су могли да се информишу пре свега о животу и раду Роберта Толингера, колико је он утицао на музички живот у Кикинди крајем 19 века, где се некад плесало и свирало, како се звао музички часопис који је излазио у Кикинди, али и многе друге информације.

На свим пултовима који су били  доступни на различитим локацијама учесници су могли да скенирају кју-ар кодове и уз помоћ телефона на лицу места чују ноте које је компоновао Роберт Толингер. Како би угођај био потпут у свечаној сали Народног музеја у Кикинди посетиоци су могли да чују како ноте Роберта Толингера на клавиру изводи  Ева Француски Арањош.

Реализацију програма подржао је Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2022. године.

Извештај о реализацији у Научном клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је 29. и 30. марта  радионице „Магична оловка“   која је одобрена на Јавном позиву 2022. године који је расписао Центра за промоцију науке из Београда.

Радионица је одржана у Мејкерс спејсу Научног клуба у Кикинди.

Ученици четвртог разреда Основне школе „Свети Сава“ из Кикинде имали су прилику да науче како се користи 3Д оловка и да са њом цртају у све три димензије.

На тај начин стварали су опипљиве предмете, тако што из оловке уместо мастила „цури“ пластика одностно ПЛА филамент.

Реализатор Дејан Лазић, деци је припремио шаблоне за цртање, на којима су били делови куће које су касније тимским радом склапали и правили јединствене грађевине које су се разликовале по боји и облику. На тај начин учесници су стицали нова знања, развијали креативност и тимски рад.

 Сви радови биће изложени у Мејкерс спејс простору Центра за стручно усавршавање.

Опремање Мејкерс спејса помогла је Jетел компанија и Центар за промоцију науке из Београда.

Извештај о реализацији у Научном клубу Кикинда

31.3.2023. године Научни клуб Кикинда организовао је  радионицу  „У свету облака“  коју је реализовала Сања Бикић.

Радионица је била намењена деци од другог до петог разреда основне школе.

У уводном делу учесници су имали прилику да се кроз занимљиву и интерактивну презентацију упознају са агрегатним стањима воде, науче како настаје облак, шта је магла, да ли друге планете имају облаке и др.

У другом делу радионице деца су учила пет врста облака путем презентације и то: цирус, кумулус, стратус, кумулонимбус и нимбостратус.

У завршном делу активности деца су израдила облакоказе (једноставне „справе“ за одређивање врсте облака) и применила стечена знања о 5 врста облака. Оквир за посматрање облака подељен је на 4 дела и на сваком је представљена једна врста облака различитим ликовним техникама.

Извештај о реализацији радионица у Научом клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је радионице „Невидљива бића пријатељи или непријатељи“, које подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2022. године.

Наставница хемијско-технолошке групе предмета Наташа Глигорин и наставнице математике Јелена Вукобрат и Драгана Воларов реализовале су радионице за децу предшколског узраста и то 10. марта  у ССШ „Милош Црњански“  а другу радионицу  11. марта 2023.  у Научном клубу Центра за стручно усавршавање Кикинда.

Првог дана радионица је  обухватала активности којима је  учесницима приближен појам бактерија, шира свест о њиховој распрострањености и могућој опасности и важност свакодневне хигијене. Деца су узимала узорке са површина где претпостављају  да има мноштво бактерија и пратити њихово развијање током два дана.

Другог дана уз фотографије слова, биљака, инсеката, зграда, људског тела и предмета, кроз разговор децу су наведена  да размишљају о симетрији, складу и схватају шта је све симетрично око нас. Уз помоћ огледала видели су  како се ствара симетрична слика.

На крају дугог дана организована је изложба радова свих учесника.

Извештај о реализацији у Научном клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је 21.2.2023. године радионицу „Магична оловка“   која је одобрена на Јавном позиву Центра за промоцију науке 2022. године.

Радионица је одржана у Мејкерс спејсу Научног клуба у Кикинди.

Ученици четвртог разреда Основне школе „Свети Сава“ из Кикинде имали су прилику да науче како се користи 3Д оловка и да са њом цртају у све три димензије. На тај начин стварали су опипљиве предмете, тако што из оловке уместо мастила „цури“ пластика одностно ПЛА филамент.

Реализатор: Дејан Лазић

Извештај о реализацији у Научном клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је 2.3.2023. године  радионице „Лего решења за одрживи развој“  које је реализовала Тања Олеар Гојић

Ученици четвртог разреда основних школа „Ђура Јакшић“ и „Вук Караџић“ њих укупно 42, могли су да се упознају са одрживим циљевима, издвојена су  два врло битна проблема за планету Земљу: производња енергије и проблем загађења и потребе за рециклажом. У Другом делу радионице

 учесници су у групама од едукативних сетова Lego We Do 2.0 и Cubroid креирати и испрограмирати прво ветрењаче, како би се упознали са функционисањем едукативних сетова, а затим су креирали сопствена решења за решавање проблема производње енергије или решавање загађености.

НАЈАВА АКТИВНОСТИ У НАУЧНОМ КЛУБУ КИКИНДА

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда организује научну шетњу „Путовање кроз време у ципелама уметника“  9-10.2.2023. године.

Полазак учесника у  шетњу је код зграде Курије у центру града у 12:30, а другог дана радионица ће се одржати у Центру за стручно усавршавање такође у 12:30.

Ученици петих и шестих разреда имаће прилику да дана 9.2.2023. године прошетају до неколико културно историјских споменика и грађевина у Кикинди и сазнају где су живели и радили неки од најзначанијих уметника нашег града.

Другог дана ће на ликовној радионици направити честитке или разгледнице на тему културно историјских знаменитости нашег града, инспирисани шетњом предходног дана.

Реализаторке: Јелена Гаврилов наставница историје и Елеонора Цибула Волаш наставница ликовног и географије

Извештај о одржаној активности у Научном клубу Кикинда

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда организовао је научну шетњу „Путовање кроз време у ципелама уметника“  9-10.2.2023. године.

Ученици петих и шестих разреда имали су прилику да се прошетају до неколико културно историјских споменика и грађевина у Кикинди и сазнају где су живели и радили неки од најзначанијих уметника нашег града као што су Јован Поповић, Душан Васиљев, Ђура Јакшић и др.

Другог дана на ликовној радионици правили су честитке или разгледнице на тему културно историјских знаменитости нашег града, инспирисани шетњом предходног дана.

Реализаторке: Јелена Гаврилов наставница историје и Елеонора Цибула Волаш наставница ликовног и географије

2.2.2023. ИЗВЕШТАЈ О ОДРЖАНОЈ АКТИВНОСТИ У НАУЧНОМ КЛУБУ КИКИНДА

Научни клуб Кикинда организовао је радионице „На путу око Сунца“ дана 2.2.2023.  у Центру за стручно усавршавање у Кикинди.Пројекат је финансирао Центар за промоцију науке из Београда, средства су одобрена на Јавном позиву 2022. године.

Ученици четвртих  разреда основне школе имали су прилику да сазнају како је појавом телескопа настала посебна наука, астрономија, такође како народна веровања добијају научни оквир, а технологија даје свој допринос упознавању и освајању космоса.

Радионице су биле подељене у неколико практичних активности и то:

А) Презентација  

  1. Сунчев систем, светлосна година и астрономска јединица
  2. Величина планета у поређењу са величином воћа
  3. Анаграм- откриј назив планете
  4. Излазак и залазак Сунца- стране света
  5. Где је Земља на путу око Сунца кад је твој рођендан? израда заједничког рада на хамер папиру
  6. Израда модела ракете

Б) Телескоп- изглед, делови, употреба, посматрање 

Реализаторка: Зорица Маринковић, наставница географије у основној школи у Бачком Јарку.