Back

Извештај о реализацији радионица у Научом клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је радионице „Невидљива бића пријатељи или непријатељи“, које подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2022. године.

Наставница хемијско-технолошке групе предмета Наташа Глигорин и наставнице математике Јелена Вукобрат и Драгана Воларов реализовале су радионице за децу предшколског узраста и то 10. марта  у ССШ „Милош Црњански“  а другу радионицу  11. марта 2023.  у Научном клубу Центра за стручно усавршавање Кикинда.

Првог дана радионица је  обухватала активности којима је  учесницима приближен појам бактерија, шира свест о њиховој распрострањености и могућој опасности и важност свакодневне хигијене. Деца су узимала узорке са површина где претпостављају  да има мноштво бактерија и пратити њихово развијање током два дана.

Другог дана уз фотографије слова, биљака, инсеката, зграда, људског тела и предмета, кроз разговор децу су наведена  да размишљају о симетрији, складу и схватају шта је све симетрично око нас. Уз помоћ огледала видели су  како се ствара симетрична слика.

На крају дугог дана организована је изложба радова свих учесника.

Извештај о реализацији у Научном клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је 21.2.2023. године радионицу „Магична оловка“   која је одобрена на Јавном позиву Центра за промоцију науке 2022. године.

Радионица је одржана у Мејкерс спејсу Научног клуба у Кикинди.

Ученици четвртог разреда Основне школе „Свети Сава“ из Кикинде имали су прилику да науче како се користи 3Д оловка и да са њом цртају у све три димензије. На тај начин стварали су опипљиве предмете, тако што из оловке уместо мастила „цури“ пластика одностно ПЛА филамент.

Реализатор: Дејан Лазић

Извештај о реализацији у Научном клубу Кикинда

Научни клуб Кикинда организовао је 2.3.2023. године  радионице „Лего решења за одрживи развој“  које је реализовала Тања Олеар Гојић

Ученици четвртог разреда основних школа „Ђура Јакшић“ и „Вук Караџић“ њих укупно 42, могли су да се упознају са одрживим циљевима, издвојена су  два врло битна проблема за планету Земљу: производња енергије и проблем загађења и потребе за рециклажом. У Другом делу радионице

 учесници су у групама од едукативних сетова Lego We Do 2.0 и Cubroid креирати и испрограмирати прво ветрењаче, како би се упознали са функционисањем едукативних сетова, а затим су креирали сопствена решења за решавање проблема производње енергије или решавање загађености.

НАЈАВА АКТИВНОСТИ У НАУЧНОМ КЛУБУ КИКИНДА

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Кикинда организује научну шетњу „Путовање кроз време у ципелама уметника“  9-10.2.2023. године.

Полазак учесника у  шетњу је код зграде Курије у центру града у 12:30, а другог дана радионица ће се одржати у Центру за стручно усавршавање такође у 12:30.

Ученици петих и шестих разреда имаће прилику да дана 9.2.2023. године прошетају до неколико културно историјских споменика и грађевина у Кикинди и сазнају где су живели и радили неки од најзначанијих уметника нашег града.

Другог дана ће на ликовној радионици направити честитке или разгледнице на тему културно историјских знаменитости нашег града, инспирисани шетњом предходног дана.

Реализаторке: Јелена Гаврилов наставница историје и Елеонора Цибула Волаш наставница ликовног и географије

2.2.2023. ИЗВЕШТАЈ О ОДРЖАНОЈ АКТИВНОСТИ У НАУЧНОМ КЛУБУ КИКИНДА

Научни клуб Кикинда организовао је радионице „На путу око Сунца“ дана 2.2.2023.  у Центру за стручно усавршавање у Кикинди.Пројекат је финансирао Центар за промоцију науке из Београда, средства су одобрена на Јавном позиву 2022. године.

Ученици четвртих  разреда основне школе имали су прилику да сазнају како је појавом телескопа настала посебна наука, астрономија, такође како народна веровања добијају научни оквир, а технологија даје свој допринос упознавању и освајању космоса.

Радионице су биле подељене у неколико практичних активности и то:

А) Презентација  

  1. Сунчев систем, светлосна година и астрономска јединица
  2. Величина планета у поређењу са величином воћа
  3. Анаграм- откриј назив планете
  4. Излазак и залазак Сунца- стране света
  5. Где је Земља на путу око Сунца кад је твој рођендан? израда заједничког рада на хамер папиру
  6. Израда модела ракете

Б) Телескоп- изглед, делови, употреба, посматрање 

Реализаторка: Зорица Маринковић, наставница географије у основној школи у Бачком Јарку.